Verslag deelnemers

Mark: Na regelmatig met mijn motorvriend Marcel over een motortraining te hebben gesproken is het er toch een keer van gekomen. Via Gebben Motoren zijn we op het spoor gezet van  VTMtrain.  Eén telefoontje van Marcel was genoeg om samen in te schrijven voor All road-off road motortraining.
Op 15 april 2016 startte de training vanaf de Johannes Post Kazerne in het plaatsje Darp bij Havelte. Om half negen ’s morgens werden we vriendelijk ontvangen door de enthousiaste trainer Jos Lakerveld.  Samen met nog twee andere motorrijders zijn we (drie mannen en een vrouw) aan de dag begonnen. Na een kop koffie en een rondje kennis maken zat de sfeer er goed in. Het beloofde, ondanks het regenachtige weer,  een gezellige dag te worden. Vanuit de kazerne zijn we 500 meter verder een zandweg ingereden waar we zijn gestart met het  ochtendprogramma.
De oefeningen waren grensverleggend. Jos ha d vooraf gezegd ons uit onze comfortzone te halen en dat is hem gelukt. Met twee vingers je motor in balans houden was al een spannend begin.  Vervolgens motorgymnastiek. Eerlijkheid gebied mij om te zeggen dat ik niet alle oefeningen heb gedaan. De amazonezit op de motor ging mij iets te ver. Geen probleem want Jos had al gezegd dat jezelf bepaalt hoe ver je gaat. Dat is zo mooi aan deze training. Het geheel verloopt  ontspannen . Jos is zeer relaxed en geeft duidelijk uitleg. Niets is verplicht, je bepaalt zelf je grens.  De bijzondere verrichtingen, achtjes rijden, keren op de weg , remproef met en zonder ABS, op de zandweg  heb ik als een verruiming van kennis en vaardigheden ervaren. Op de onverharde weg werd steeds staand gereden. Dat was al een bijzondere ervaring. Het was verbazingwekkend hoe snel je de vaardigheden om op onverharde weg te rijden aanleert.
Na het ochtendgedeelte hebben  genoten van een goed verzorgde lunch. Vervolgens zijn we de trainingsrit gaan rijden. Door het natte weer waren de onverharde wegen extra slecht. Er was veel modder. Toch lukt het steeds om daar doorheen te komen. Soms met hulp van de andere deelnemers, maar daarvoor waren we ook samen. Hoe elkaar te helpen werd zo een onderdeel  van de training. En als het echt te gek werd was er soms nog een fietspad.
Jos was zeer flexibel en had ook zichtbaar plezier in het geven van de training. Het gebruik van je navigatie in geval van nood werd ook uitgelegd.  De eindtijd speelde geen rol meer. Tegen het einde van de dag zijn we nog naar Heerenveen gereden om proeven te doen op een onverharde helling en het slepen van een motor. Uiteindelijk hebben we de training met een kop koffie om 19.00 uur afgesloten. Moe maar voldaan zijn we huiswaarts gekeerd. Al met al was het een zeer geslaagde training waar ik veel van heb geleerd. Zeker aan te bevelen voor versterken van je zelfvertrouwen en kennis van wat je allemaal met je motor kunt doen. De training is goed georganiseerd . Jos is een ervaren enthousiaste instructeur. De training wordt in een kleine groep gegeven zodat elke deelnemer  voldoende aandacht krijgt. Om deel te nemen is een goede conditie wel een pré. Als je hebt deelgenomen kijk je zeker terug op een geslaagde dag en kun je nog dagen na genieten.
Ik denk dat ik namens alle deelnemers wel kan zeggen:   “Jos bedankt voor deze geslaagde trainingsdag.”

Albert:
Het is nu onderhand een jaar geleden dat ik de Allroad-offroad cursus heb gedaan bij Jos samen met mijn zwager.
Eerlijkheidshalve keek ik er best een beetje tegenop. Maar wel op een gezonde manier. Je weet niet exact wat je moet verwachten van zo`n dag en daar sta je dan met je trots op 2 wielen. (Welke net een aantal maanden op
naam staat.)
Ik kijk terug naar een geweldige dag waarbij echt een opbouwende lijn gevolgd word. Sterker nog; je begint met lopen naast de motor en daarna een evenwichtsoefening. Vervolgens wordt de motor gestart en dan gaan de
mondhoeken al snel oor-waarts. Allerlei oefeningen en disciplines passeren de revue. Daarna volgt een mooie
rit door hoofdzakelijk onverhard terrein om af te sluiten met een behendigheidsparcour. Dan komt alles samen en vallen de stukjes puzzel op hun plek.
Hierna ben ik zelf ook nog veelal het onverharde terrein in gegaan. Ik kan iedereen met een zogenaamde all-road motor adviseren deze cusrus te gaan volgen en te zien waar dit mooie spul allemaal toe in staat is. In april mag ik weer een dagje stoeien op en naast de motor i.s.m. VTM. Maar dan op het verharde parcour. Ik kijk weer uit naar een mooie dag. Jos bedankt voor deze ervaring! Groetend Albert

Remco:
Ter voorbereiding op mijn vakantie (rondje Zuid-Europa en Marokko) had ik me samen met met mijn reisvriend en collega ingeschreven voor een dagje stoeien in het zand. Het was nog een hele klus om mijn Tdm 850 op tijd met kenteken en gevechtsklaar te krijgen voor de onvergetelijke dag met Jos en de andere deelnemers 2x Remco, André , Dirk en Martin.
Het was fris die ochtend toen we starten, wat achteraf wel fijn was gezien de inspanningen die we moesten leveren om de oefeningen die Jos voor ons had bedacht uit te voeren, lopen, duwen, trekken, staan op de motor, noodstop, geblokkeerd voorwiel enz….. Om de behendigheid te verbeteren in de omgeving van de kazerne te Havelte.
Na een flinke uitsmijter en ff uitdampen tussen de middag, vervolgdelen we de route richting Vledder via het asfalt om daar vervolgens weer het bos in te duiken, de moeilijkheidsgraad werd elk uur iets opgeschroefd en naar mate de dag verstreek was ons als deelnemers ook niks meer te gek, hoe meer zand en modder hoe breder de glimlach. Tussen de bedrijven door voorzag Jos ons van belangrijke tips over ” hoe sleep ik een motor of hoe krijg ik een helikopter in de Bush bij een noodgeval.
We sloten de dag af op het mountainbike parcours bij de Mac Donalds te Heerenveen en na de evaluatie en uitreiking van ons certificaat gingen alle deelnemers zeer tevreden huiswaarts!

Namens de groep, dank je voor de onvergetelijke dag Jos!